Kako pozimi poskrbimo za kamin oz. peč

Pečarstvo Megamik svetuje, da tudi v času kurilne sezone ustrezno skrbimo za kamin oz. peč:

1. Občasno je potrebno preveriti dovod hladnega zraka – očistiti zunanje rešetke oz. lopute nečistoče in poskrbeti, da zunanji zrak nemoteno prihaja do peči.

2. Poskrbeti, da imamo drva suha, razcepljena in razžagana na dimenzijo, ki ustrezajo velikosti kurišča. Tako pripravljena drva lepše gorijo, omogočajo čistejše izgorevanje, posledično pa tudi čistejšo šipo in manj pepela.

3. Drva naj bodo v prostoru vsaj 1 dan prej.

4. Poskrbimo za redno čiščenje pepela iz kurišča. Lahko ga posesamo s posebnim sesalcem za pepel https://megamik.si/pribori-za-kamin/ ali ročno očistimo kurišče.

5. V kolikor izgorevanje ni popolno, poskrbimo za čiščenje dimnika in dimnih kanalov.

6. Z ustreznim čistilom poskrbimo za čisto šipo kamina oz. peči. Le čisto steklo daje boljši občutek povezave z ognjem.

7. V kolikor menite, da bo vaša lončena peč v kratkem potrebovala strokoven servis ali preložitev, skrbno opazujte morebitne deformacije in bodite pozorni na uhajanje dimnih plinov, na kar vas opozori javljalnik monoksida v prostoru.

Čim prej strokovnjaku naročite servis in popravilo. Pečarstvo Megamik strokovno izvaja vse servise in popravila peči.

8. Lončena peč z akumulacijo toplote bo vseskozi prijetno in enakomerno oddajala toploto, če boste zakurili vsakih cca 12 ur.

9. Čisto izgorevanje peči in kamina je svetlo kurišče, brez črnih oblog. Pomeni, da so bila uporabljena suha drva, razcepljena in da je bil dovod zunanjega hladnega zraka optimalen.

Kaj moramo storiti pred pričetkom kurilne sezone smo v našem blogu že pisali. Več si lahko preberete na povezavi: Kaj moramo storiti pred pričetkom kurilne sezone?