Najbolj pogosta vprašanja pečarju Pečarstva Megamik:

1. Kaj moram pripraviti za peč oz. kamin?

Pripraviti je potrebno ustrezen prostor, dimnik in dovod hladnega zraka.

Glede prostora svetujem postavitev na sredino prostora, saj se na ta način toplota širi enakomerno.

2. Kako je z dimnikom? Kakšen je ustrezen?

Kolikšen je dimnik je odvisno od vrste kamina oz. peči. Običajno pa je potreben dimnik fi 180mm in dovod hladnega zraka fi 150mm. Predlagam, da se pred izbiro peči in kamina posvetujete s strokovnjakom.

3. Kako pripravimo ustrezen dovod hladnega zraka?

Pretok hladnega zraka mora biti ustrezen kurilni napravi. Uredi se ga lahko od zunaj, iz podstrehe, iz kleti… Predlagam posvet s strokovnjakom – pečarjem.

4. Ali je možna naknadna vgradnja kamina in dimnika v hišo?

Ja, seveda je možno. Naknadna montaža je odvisna od konfiguracije hiše ter želja strank. Predlagam sestanek na objektu.

5. Kaj naredim, da bo šipa kamina čista?

Za čisto šipo je potrebno zagotovit dva pomembna dejavnika: ustrezen dovod hladnega zraka in suha ter kvalitetna drva.

6. Kakšna drva so najbolj ustrezna?

Drva naj bodo naravno sušena vsaj 1 leto. Svetujem: bukev, gaber, akcija, hrast, jesen. Drva naj bodo razžagana na ustrezno dimenzijo kurišča in razcepljena.

Začetno kurjenje ne smete pospešiti z oljem, bencinom.. Uporabljajte zažigalne kocke primerne za kamin. V kurišču ni dovoljeno uporabljati iverke, lakiranega lesa, papirja in kartonske embalaže.

7. Kaj svetujete ob poraščajočih cenah energentov?

Svetujem, da se s pečjo oz. kaminom ogreje osrednji prostor oz. tudi sosednji prostori. V kolikor pa je že vnaprej načrtovano ter projektirano, pa je možno s pečjo ogrevati celotno hišo.

8. Koliko je cena kamina oz. peči?

Cena peči oz. kamina je odvisna od več dejavnikov: velikosti, oblike, od modela in barvnega odtenka pečnic, od akumulacije peči.. Za vsako peč oz. kamin se izdela projekt, potem pa je možno določiti ceno

9. Kako je z obnovo peči ali nudite tudi to?

Stare lončene peči se obnavljajo, v kolikor pečnice niso razpokane. Lahko se uredi le čiščenje dimnih kanalov preko čistilnih pečnic ali pa kompletno preložitev peči. Pri rekonstrukciji peči se lahko uredi ogrevanje enega ali več prostorov.

10. Kako je z akumulacijo po zaključku kurjenja

Akumulacijo peči oz. kamina zagotovimo s pozidavo z ustreznim šamotnim materialom in kasneje ob uporabi tako, da zapremo dovod hladnega zraka.

11. Prvo kurjenje peči oz. kamina

Prvo kurjenje je praksa Pečarstva Megamik. Ob prvem kurjenju svetujem na kaj je potrebno biti pozoren pri kurjenju, podam podrobna pisna in ustna navodila. Obenem ob prvem kurjenju izročim vso potrebno dokumentacijo za vpis peči oz. kamina v register kurilnih naprav.