Pred nakupom peči in kamina

Na kaj moramo biti pozorni pred nakupom kamina oz. peči

Prijeten ambient, katerega prinaša živ ogenj in prijetno ogret prostor dajo le peči in kamini.

Pri novogradnji je postavitev kamina oz. peči že sestavni del dokumentacije. Načrtuje se dimnik in potreben zunanji dovod zraka. Pri adaptaciji stanovanja pa se zagotovi racionalno postavitev.

Pečarstvo Megamik priporoča, da se peč oz. kamin umesti na sredi prostora. Na ta način dosežemo prijetno širjenje toplote po vsem prostoru. Poleg ogrevanja osrednjega prostora se lahko razpelje tudi ogrevanje sosednjega prostora oz. več prostorov.

Kaj je pomembno pri načrtovanju umestitve peči in kamina?

Zelo pomemben je ustrezen dimnik. V kolikor je pravilno določen glede na kurilno napravo, je izkoristek največji. Tudi šipa kamina je dalj časa čista.

Pomembna je priprava dovoda zunanjega hladnega zraka.  Dovod hladnega zraka se spelje neposredno v kurišče peči oz. kamina. Na ta način dosežemo, da je uporaba varna in zdravju neškodljiva.

Nadalje je pomembna ojačitev tal, kjer bo stal kamin ali peč.

V Pečarstvu Megamik vsem bodočim strankam radi svetujemo pri odločanju. Priporočamo najbolj optimalen nakup peči in kamina.

Kako razlikujemo peči in kamine glede na pogostost kurjenja?

Klasično lončeno peč priporočamo kjer je možnost vsakodnevnega kurjenja.  Tu gre za sevanje toplote preko pečnic oz. ometa. Pri taki peči čakamo na toploto nekaj ur, vendar tudi dolgo zadrži toploto. V kolikor peč vsak dan zakurimo le nadomeščamo izgubljeno energijo.

Toplozračna lončena peč omogoča hitro ogrevanje prostora, akumulacijski del pa omogoča, da se naknadno ogreje tudi sedišče oz. naslonjalo peči.

Toplozračni kamin omogoča segrevanje prostora že 10min po pričetku kurjenja. V kolikor je izdelana šamotna akumulacija pomeni oddajo toplote še po zaključku kurjenja. Izbira je zelo velika saj je na voljo veliko modelov kaminskih vložkov: ravna zasteklitev, zaokrožena, kotna, tristranska… ter odpiranje vrat navzven ali dvižna vrata.

Za nakup peči in kamina priporočamo posvetovanje s strokovnjakom. Pomemben  dejavnik pri odločanju naj bo kakovost, za postavitev pa naj poskrbi strokovnjak – pečar, s čimer bo zagotovljen tudi servis.