Zidane peči: Vse kar morate vedeti o zidanih pečeh

Zidane peči so najbolj primerne za vsakodnevno kurjenje. Ker se peč segreva dalj časa, tudi dalj časa ostane topla. Tako s kurjenjem le nadomeščamo izgubljeno toploto in peči ne grejemo vsakič znova.

Poleg tega, da zidane peči ogrejejo prostor (stene in pohištvo ter ostale predmete v prostoru), pa so primerne tudi za peko (kruha in pic naprimer).

Prednosti zidanih peči

Glavna prednost zidanih peči v primerjavi z ostalimi pečmi je akumulacija toplote.

Ker je toplotno sevanje zidane peči (zaradi dolgotrajne ogretosti) lahko nižje, se zmanjša količina delcev, ki se s segrevanjem prostora dvigujejo. Zato je tak način ogrevanja bolj primeren za alergike.

Zrak v prostoru se z agresivnim segrevanjem (dodajanjem nadpovprečno visoke temperature: radiatorji, toplozračni kamini, …) izsuši. Pri zidanih pečeh se ohranja v prostoru primerna klima, prav tako pa ne prihaja do pregretosti prostora.

So zidane peči primerne za montažne hiše?

Razlika je v tem, kako materiali, ki so uporabljeni pri gradnji hiše sprejemajo oz. reagirajo na toploto. Šamotna opeka in pečnice toploto počasi sprejmeta, a jo tudi relativno počasi izgubljata. Pri sodobni gradnji: nizkoenergijske hiše, pasivne hiše je potreba po moči ogrevanja vseskozi manjša. Pri taki gradnji je zidana peč najboljša izbira ogrevanja, saj se moč individualno prilagaja in preračuna glede na prostor.

Koliko kvadratov lahko ogreje zidana peč?

Zidana peč ob pravilni umestitvi v prostor lahko ogreje do 200m2. Pomembno je, da je peč locirana na sredi prostora, da se lahko toplota širi. Že ob projektiranju hiše svetujemo posvet s strokovnjakom – pečarjem.

Je zidana peč dovolj?

Za ogrevanje hiše je peč dovolj. Le-to dokazuje koncept Energijske hiše Megamik, katero je razvilo Pečarstvo Megamik. V Pišecah (blizu Bizeljskega) predstavljajo vzorčno hišo, katera je ogrevana le z lončeno pečjo.

Koliko stane ogrevanje z zidano pečjo?

Ogrevanje z zidano pečjo letno stane cca 300 EUR, kar pomeni cca 4 – 5m3 drv. Iz navedenega izhaja, da se investija v zidano peč zelo hitro povrne.

Kakšna je cena izdelave zidane peči?

Cena zidane peči je odvisna od velikosti, oblike, barve in modela pečnic… Največkrat naročene peči so v cenovnem razredu od 7.000 do 10.000 EUR.